Over de Vision Quest

Wat is een Vision Quest en waarom zou je een Vision Quest doen?

Ik ging mijn eerste vision quest doen: vier dagen en vier nachten, alleen in afzondering in de natuur, vastend, de laatste nacht wakker. Het was plotseling bij me op gekomen, tijdens een visualisatie: de wens (opdracht?) om een vision quest te gaan doen. Als op een landkaart werd me aangewezen waar: in zuid Frankrijk, het ruige gebied van de Grand Causses, aan de rand van de Cevennen. Ik was er nog nooit geweest.

Het zou mijn leven blijvend veranderen. Ik heb er inmiddels zeven gedaan, o.a. op  een Fins eilandje, in de woestijn van Californië en de meest authentieke: bij de Navajo indianen in Arizona. Die eerste was de meest magische van alle. Ik wilde weten waar mijn leven over ging. Maar gaandeweg bleek de quest te gaan over mijn negatieve zelfbeeld, gebrek aan zelfvertrouwen e.d., uitmondend in een visioen waarin ik een totale acceptatie van mezelf ervaarde. En ik leerde mijn kracht en kwaliteiten kennen. Vanaf nu kon ik die in mijn leven gaan ontwikkelen en gebruiken.

DSC_0652

Voor mij behoort de vision quest tot de meest diepgaande ervaringen in mijn leven. Het zijn stuk voor stuk keerpunten in mijn leven geworden. Mijn tweede quest ging heel erg over, wat vaak wordt genoemd, helemaal in het nu zijn. In mijn derde quest aanvaarde ik mijn sjamanistische roeping. Van veel questers hoor ik terug “dit is de mooiste ervaring uit mijn leven”. Eigenlijk is het magisch: alles wat tijdens een vision quest gebeurd is een antwoord op je thema. En als je je thema niet kent wordt je dat tijdens de quest wel duidelijk. En dat antwoord komt altijd op een onverwachte, verrassende en vooral eerlijke, ongecensureerde manier, los van je denken, denkbeelden en verwachtingen. De natuur als spiegel van de ziel.

 In de westerse cultuur leven we vooral vanuit allerlei denkbeelden over onszelf en over de wereld. Het is ook vooral een “doe” cultuur, een cultuur van handelen. Het is een extraverte, naar buiten gerichte cultuur. Een vision quest kan daarom confronterend zijn. Plots gaat het niet via het denken, en het gaat niet over de ander, maar over jou. En over wie je werkelijk bent. Je gaat de weg naar binnen. Kan je de stem van je ziel horen? Wie ben je als je authentiek bent? Durf je de confrontatie aan met jezelf en met wat wezenlijk van belang is voor jezelf?

Wat is een vision quest?
De vision quest is een universeel ritueel. Al heel lang trokken mensen zich terug in de natuur om antwoord te krijgen op de meest prangende vragen. Dit ritueel speelt b.v. nog steeds een belangrijke rol in de Noord-Amerikaanse Indiaanse traditie. Bij hen is het een ritueel dat gedaan wordt bij een belangrijk probleem van de stam, het dorp, een familie of bij een belangrijke overgang in het leven. De sjamaan gaat dan met een deken de berg op en keert niet terug voordat hij een visioen heeft gehad waarin het antwoord besloten ligt. Letterlijk betekent vision quest dus: zoektocht naar een visioen.

Wanneer ga je een vision quest doen?
 Voel je diep van binnen een verlangen om meer authentiek in de wereld te staan? Voel je een schreeuw uit het diepst van je ziel? Heb je de wens om je leven te verrijken, een grotere vrijheid te bewerkstelligen, nieuwe (innerlijke) horizonten te ontdekken?

Om je leven een totaal nieuwe impuls te geven ga je een vision quest doen. Eenvoudiger kan het niet. Jij, alleen en de natuur. Maar het is wel een intense ontmoeting met de natuur. De natuur die antwoorden geeft op jouw vragen, die jouw wonden geneest en inzicht geeft in jouw leven en levensvragen.

Een quest kan je ook duidelijk maken welke persoonlijke talenten je geschonken zijn en welk pad je kunt volgen om deze talenten volledig te ontplooien.

 De vision quest is bedoeld om een grote sprong te maken in je leven. Om oude patronen los te laten, ruimte te scheppen, nieuwe inspiratie, nieuwe levensenergie op te doen en je talenten volledig te ontwikkelen. En om daardoor als een nieuw mens in het leven te staan. Je hebt zicht gekregen op wat voor jou de essentie van je leven is en wat voor jou “authentiek” leven betekent.

Programma:
Wanneer je hebt besloten om mee te doen aan de vision quest is het programma als volgt.
Om te beginnen is er een kennismakingsdag. Hierop maak je kennis met de andere deelnemers en krijg je veel informatie over de vision quest en de voorbereiding er op.
Ook maak je voordat je naar Frankrijk of Spanje vertrekt een zgn. medicijnwandeling. Daar krijg je nog informatie over nadat je je hebt ingeschreven.
De vision quest duurt in Frankrijk acht en in Spanje tien dagen, maar beide in prachtige natuur.
Er zijn allereerst twee voorbereidingsdagen, daarna doe je een vierdaagse vision quest en tenslotte zijn er twee afrondingsdagen. In Spanje zijn er twee extra voorbereidingsdagen, omdat je daar het terrein verkent en zelf je plek uit kiest. In Frankrijk gebeurt het kiezen van je plek via een ritueel.
In de voorbereidingsdagen gaan we op zoek naar de essentie van je quest of je thema ervoor. Waar gaat het over in je leven? Welke thema’s zijn aan de orde? Wat is voor jou de weg naar zingeving en vervulling?
Daarna is er je eigenlijke vision quest:  bij zonsopgang op de eerste dag van je vision quest ga je door een poort en stap je de wereld van de quest in: sacred time, sacred space. 4 dagen ben je in afzondering op een afgebakende plek in de natuur: vastend, niet rokend, geen koffie, geen alcohol, geen boeken, geen mobiel. Op de laatste dag van je quest doe je in de namiddag het ritueel van de  “death lodge”: je zult ritueel sterven en opnieuw geboren worden.
De laatste nacht van je quest breng je wakend door om de ochtend daarop opnieuw door de poort te gaan.
Tenslotte zijn er twee afrondingsdagen. Iedereen krijgt deze twee dagen de gelegenheid zijn/haar verhaal te vertellen over jouw vision quest. Wat is er gebeurd die vier dagen en nachten. Je verhaal wordt door ons gespiegeld. Waar ging jouw vision quest over, wat was de rode draad. Wat hebben de signalen/tekenen van de natuur te zeggen.

Ervaringen
De ervaringen van questers zijn heel verschillend, afhankelijk van wat op dat moment nodig is in je leven. Maar altijd waardevol en grensverleggend. Een quest kan zwaar zijn. Een quester: “ik begrijp niet wat ik hier doe, ik heb alleen maar pijn”.  Maar een quest kan ook licht zijn. Een andere quester: “Ik heb me nog nooit ergens op een zo diep niveau zo thuis gevoeld als op mijn vision quest plek”. Vaak ervaar je beide: lichte en zware kanten. Momenten van pracht en momenten van afzien. Een quest kan ontregelend zijn, magisch, teleurstellend, van grote schoonheid. Een deelnemer, 11/2 jaar later: “de ervaringen uit de quest vormen steeds meer de basis voor mijn huidige leven”. Zelfs als je denkt dat je quest volledig mislukt is, blijkt altijd door de spiegeling op de afrondingsdagen dat er toch veel waardevols gebeurd is en ervaren deelnemers de vision quest alsnog als een keerpunt in hun leven. Je krijgt zicht op wat er diep in je van binnen leeft. Je wereld ziet er nu anders uit. Je kijkt met andere, nieuwe ogen. De vision quest is dus geen einde, maar een begin. Door de kentering, diep van binnen, kan je vanaf nu je leven anders gaan leven. Je kunt de stappen gaan zetten die daarvoor nodig zijn.

DSC_0522

“In the wilderness, self realisation is born, and it can mature into a distinctive kind of awareness, which has been described in the ancient texts for thousands of years.”

citaten uit het boek “Source” van  Joseph Jaworski

 

 

Vision Quest en Sjamanisme voor persoonlijke ontwikkeling